Ryanair åläggs att betala kompensation

Flygbolaget åläggs att betala över 115.000 euro i kompensation för att ha sparkat en anställd som gick ut i strejk för fyra år sedan.

Ryanair

Det har onekligen varit några besvärliga månader för budgetflygbolaget Ryanair. De har anklagats för integritetskränkning och orättvis behandling av sina passagerare. Och som lök på laxen så har de nu fällts i domstol för att ha kränkt en anställds grundläggande rättigheter.

I slutet av förra året togs företaget till domstol i Spanien för flera fall av brott mot kabinpersonalens rättigheter i samband med strejker. De fälldes då för flera brott mot de anställdas rättigheter. I detta senaste fallet så fälldes bolaget i en domstol i Málaga den 22 september 2023. Domstolen beordrade flygbolaget att betala personen för den lön som han skulle ha uppburit. Från det han fick sparken i december 2019 och till nu. Den lönen uppgår till mer än 95.000 euro och de skall också betala honom 20.000 euro i moraliskt skadestånd. Dessutom blev de ålagda att återanställa personen ifråga.

Detta hände i december 2019.

Den anställde som arbetade som kabinpersonal hos Ryanair sedan 12 år tillbaka dök upp på arbetet som planerat. Det var strejk och han var inplanerad för två flygningar enligt då rådande avtal om minimiservice. Men när han väl kom till arbetet så upptäckte han att Ryanair hade ändrat i sin lista och förväntade sig att han skulle arbeta på två helt olika flygningar.

Han protesterade mot denna ändringen i sista minuten av arbetsordningen och fick då sparken för denna ”allvarliga och skyldiga överträdelse”.

Han vände sig till sin fackförening (USO) som genast tog tag i det. Efter fyra år kan de nu äntligen fira vinsten i domstolen. Facket säger att ”återigen avslöjas det irländska företagets permanenta beslutsamhet att förhindra arbetares rätt att strejka i Spanien och inskränka deras rättigheter”.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …