Hög hotellbeläggning på Costa del Sol

Hotellen på Costa del Sol och i Málagaprovinsen förutspår en beläggningsgrad på över 80 procent för både maj och juni.

En strandbar på Costa del Sol
En strandbar i Málaga.

Den hektiska sommarperioden närmar sig och hotellbokningarna har redan tagit rejäl fart. Föreningen för hotellägare på Costa del Sol (Aehcos) förutspår att beläggningen i juni redan är lika med siffran för samma månad förra året och att maj också är över 82 % av de bokade rummen. Detta kommer trots att man inte haft det vanliga uppsvinget från påsk, april slutade trots det med en uthyrningsgrad på 81,3 %, bara två punkter lägre än förra året.

José Luque

Aehcos president José Luque sa: ”Detta är en positiv siffra för turismen om vi tar hänsyn till att förra året då påskhelgen var i april. Därför har hotellsektorn haft en acceptabel månad och förväntningarna är hoppfulla för de kommande månaderna”. Det ostadiga vädret under påskhelgen minskade också beläggningen i år, det resulterade i ett antal avbokningar. Men trots det tveksamma vädret lyckades ändå vissa orter fylla 86 % av sina rum.

Den första sommarprognosen förutspår en beläggning på 82,2 % i maj, bara tre punkter under förra året, och 82,6 % i juni, bara några tiondelar över rekordsiffran 2023. Men det kan givetvis bli bättre än så, än är det gott om tid för bokningar.

Resultat för årets första fyra månader.

Hotellen på Costa del Sol fick årets första fyra månader en beläggningsgrad på 71,4 %. Detta är 2,1 procentenheter mer än under de första fyra månaderna 2023 då det var 69,9 %. ”Trots att inflationen fortfarande är på höga nivåer är resultatet något bättre än förra året på grund av den internationella efterfrågan. Men vi kan inte bortse från viktiga faktorer som bekymrar oss. Såsom lönsamheten i sektorn, som har minskat just på grund av de stigande priserna”, sa Luque.

Internationella besökare stod för 70 % av det totala antalet bokningar under de första fyra månaderna 2024 på Costa del Sol. Medan inhemsk turism stod för 30 %.

När det gäller de populäraste destinationerna i Málagaprovinsen i april, sticker Axarquia ut med den bästa beläggningsgraden på över 86 %. Följt av Marbella och Torremolinos, som översteg 81 %. Tätt efter kommer Mijas med 74,5 % och Frigiliana-Torrox med 71 %.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …