Hund smittad med rabies har upptäckts

Den rabiessmittade hunden har hittats i den spanska autonoma staden Melilla och Spaniens folkhälsoministeriet varnar allmänheten.

Melilla
Melilla.

Hunden fångades den 31 december 2023 vid den södra dammen strax intill gränsövergången till Beni Enzar i Marocko. Hunden togs om hand av ett företag specialiserat på sådana här problem och togs till ett djurobservationscenter. Prover skickades för analys till det nationella centrumet för mikrobiologi i Madrid den 4 januari 2024 och provsvaret bekräftade rabiessmitta.

Hunden i fråga är en liten hund med brun päls och vita fläckar på benen.

En allvarlig varning.

Folkhälsoministeriet uppmanar befolkningen att inte komma i kontakt med herrelösa hundar eftersom det är en ”dödlig sjukdom som både djur och människor är mottagliga för. Om någon person har blivit biten av denna hund eller haft kontakt med dess saliv på eller före det angivna datumet. Eller om någon kan ge information om dess ursprung, vänligen hör av er till generaldirektoratet för folkhälsa eller kontakta den lokalpolisen. Om det behövs även för att inleda behandling”, enligt ett uttalande från folkhälsan.

Rabiessmittad.
Rabiessmittad människa.

Folkhälsoministeriets talesperson sa att om man hittar herrelösa eller uppenbart sjuka djur på vägarna så ”försök inte röra dem, mata eller plocka upp dem. Kontakta istället lokalpolisen som kan låta kompetent personal avlägsna dem på ett säkert sätt”. De betonade också att årlig vaccination mot rabies i staden är ”obligatorisk och gratis för hundar, katter och illrar som är mer än tre månader gamla”. (Det är inte gratis i resten av Spanien).

Förutom Melilla och Ceuta är Spanien rabiesfritt sedan 1978.

Ministeriet för jordbruk, fiske och livsmedel påminner på sin webbplats om att Spanien (Iberiska halvön och öarna) har varit fritt från landlevande rabies sedan 1978. Förutom ett fall som importerats från Marocko, som upptäcktes i juni 2013. Vaccinationskampanjer som genomfördes på hundar gav utmärkta resultat, vilket ledde till fullständig utrotning av sjukdomen. Endast sporadiskt importerade fall av rabies hos hundar och vissa hästar förekommer i de autonoma städerna Ceuta och Melilla i Nordafrika.

Spanien är trots det ansett som ett högriskområde för Rabies.

Det beror på att sjukdomen finns i hela Nordafrika och de två autonoma städerna Melilla och Ceuta finns där. Det finns visserligen gränsstaket men fladdermöss är en frekvent bärare av sjukdomen och de stoppas inte av några staket. De kan dessutom vid kraftiga oväder blåsa över till Europa och då framförallt till sydligaste Spanien. Det är trots allt bara 13 km som skiljer Afrika från Spanien där det är som närmast (Gibraltar sund).

Relaterat till djur.

Spanien förbjuder 5 djurarter som husdjur.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …