Spanien återinför munskyddskrav på vårdinrättningar

Spaniens regering utfärdar ett dekret om krav på munskydd på alla sjukhus, vårdmottagningar, och sjukhem från den 10 januari 2024.

Munskydd efter munskyddskrav.

Orsaken är en kraftig ökning av luftvägssjukdomar, influensa och covid-19 som har satt landets sjukhus under svår press de senaste veckorna. En stor del av belastningen förklaras av att stora delar av befolkningen inte har utnyttjat möjligheterna att vaccinera sig .

Regeringen har övervägt åtgärden ett bra tag men mött hårt motstånd från flera regioner. Men det finns även regioner som har gått före och redan infört kravet. De är Katalonien, Aragonien, Valenciaregionen, Murcia, Asturien och Kanarieöarna. Men från och med i morgon den 10 januari är det obligatoriskt på alla vårdinrättningar i hela Spanien.

Mónica García

Spaniens hälsovårdsminister Mónica García säger: ”Vi har funderat hårt på frågan om munskyddskrav för framför allt vårdcentraler och sjukhus, för att skydda patienter lika mycket som personalen”.

Bärandet av munskydd är ”en åtgärd som är effektiv, har sunt förnuft, stöds av vetenskapliga bevis och som välkomnas av den allmänna befolkningen”, tillade hon. Garcia hade redan i fredags uttryckt sitt stöd för en återgång till obligatoriska munskydd på vårdinrättningar i ett inlägg på X.

Det finns europeiska rekommendationer som stöder beslutet.

European Centre for Disease Prevention and Control rekommenderar att människor på kontinenten stannar hemma om de känner sig sjuka. Samt överväger att bära munskydd i folkmassor eller vårdmiljöer. Nu med influensa som sprider sig som det vanligtvis gör den här tiden på året och drabbar vissa länder hårdare än andra.

De säger att européer borde följa nationella riktlinjer för vaccinering av utsatta grupper. Influensa cirkulerar nu på högre nivåer än andra vanliga luftvägspatogener, inklusive Sars-CoV-2-viruset som orsakar COVID-19, heter det.

Spanien, drabbades hårt av den första vågen av covid-19 2020. Regeringen har övervägt åtgärden i flera dagar men ett slutgiltigt beslut hölls uppe av oenighet mellan dess regioner. ”Sedan pandemin har vi lärt oss”, sa den spanska hälsoministern Monica Garcia efter mötet. (Regionala myndigheter ansvarar för hälso- och sjukvården, även om staten kan ingripa om den anser det nödvändigt).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …