Inflationen faller till 3,2 procent i maj

Spaniens inflation är den lägsta på ett och ett halvt år och beror framförallt på sjunkande bränslepriser och nedgång av livsmedelspriserna.

Spaniens inflation
Inflationen i Spanien faller.

Spaniens konsumentpriser steg med 3,2 % på årsbasis i maj, visade preliminära uppgifter från Spaniens nationella statistikbyrå (INE) på tisdagen.

12-månadersinflationen var lägre än 4,1 % i april och även under de 3,5 % som förväntades av analytiker tillfrågade av Reuters. Indikatorn var inte så låg sedan perioden fram till juli 2021, då priserna steg med 2,9 %. Den lägre inflationen i maj jämfört med föregående år beror främst på en nedgång i bränslepriserna och en nedgång i livsmedelspriserna, enligt INE.

Kärninflationen, som tar bort volatila färskvaror och energipriser, var 6,1 % på årsbasis, en minskning från 6,6 % under perioden fram till april, visar data från INE.

Spaniens inflation är lägst inom euroområdet

Spaniens EU-harmoniserade 12-månadersinflation var 2,9 %, en minskning från 3,8 % i april och under den genomsnittliga förväntningen på 3,4 % från analytiker tillfrågade av Reuters. Under perioden fram till april var den spanska inflationen mycket lägre än i resten av euroområdets 20 länder. Den 12-månaders EU-harmoniserade inflationen under perioden fram till april var 7,0 %.

Konsumentpriser i klartext

Den ledande indikatorn för konsumentprisindex (KPI) för maj visar att priserna har fallit igen med nio tiondelar den senaste månaden. Det har den gjort på grund av nedgången i diesel- och bensinpriserna, som hittills i år har fallit till nya bottennivåer. Under nivåerna innan kriget bröt ut i Ukraina. Fram till förra veckan låg snittpriset på en liter diesel, efter tio veckors prisfall, på 1,40 euro. Bensinen noterades för sin femte nedgång i rad med en minskning på nästan 0,2 %. Den ligger nu på på 1,57 euro vilket är den lägsta nivån sedan februari 2022.

Elpriset låg också kvar på stabila nivåer i maj upp till i genomsnitt 72 euro/MWh. Vilket motsvarar en minskning med 20 % jämfört med april och nästan hälften av vad det kostade för ett år sedan.

Den andra stora ekonomiska problemet, kärninflationen, börjar också minska. Denna siffra som mäter den dagliga levnadskostnaden exklusive de mest flyktiga produkterna. Såsom energi och obearbetad mat, ligger på 6,1 %. Vilket är fem tiondelar mindre än föregående månad. Det förklaras, enligt INE, för att ”uppgången i livsmedelspriserna har varit mindre” än för ett år sedan.

Inflationen i maj 2023

Mer kött på benen i mitten av juni

INE

Men vi får vänta till mitten av juni för att ta reda på vad prishöjningen på varukorgen är. För det är först då INE publicerar fullständig statistik. Fram till april steg matpriset med 12,9 %, även om det under årets första månader översteg 16 %.

Relaterade artiklar

Inflationen i Spanien minskar.
Positiva prognoser för Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …