Kinesiska turister återvänder till Spanien

Efter att restriktionerna för covid-19 pandemin har tagits bort i både Spanien och Kina strömmar kinesiska turister till i mängd.

Den här veckan i Barcelona anslöt sig en representant för Xinhua till en grupp på 14 besökare från Guangzhou, Kina. Gruppen visades runt de ikoniska landmärkena Park Guell och basilikan Sagrada Familia.

Baserad i Barcelona och specialiserad på att visa grupper av turister från Kina runt i staden, bekräftade turistguiden Chen Tingting, att kinesiska besökare nu kommer i ökande antal.

Gruppen kinesiska turister som Xinhua följde var på en 10-dagars rundtur i Spanien och Portugal. Rundturen inkluderade besök i Lissabon, Barcelona, Madrid, Sevilla, Valencia, Granada, Huelva, Toledo och Segovia.

”Alla mina vänner är flera i olika länder nu i juli eftersom det har gått tre år som vi alla stannade hemma och inte kunde resa”, sa en semesterfirare i gruppen till Xinhua.

Att locka kinesiska turister är en prioritet för den spanska turistbyrån Turespaña. De har organiserat en rad aktiviteter som forumet för samarbete i turism Spanien-Kina. Samt en marknadsföringsresa till Kina, i ett försök att få fler kineser att lära känna Spanien.

Enskilda städer och områden i Spanien marknadsför sig också som idealiska turistmål i Kina. Till exempel Barcelona, som förra året lockade cirka 9,7 miljoner besökare.

”Av alla besökare som vi får, skulle vi väldigt gärna vilja att andelen kinesiska besökare skulle öka. Eftersom de är besökare som är särskilt intresserade av kultur och besökare som prioriterar kultur är de den typ av besökare vi vill ha ”. Säger Eduard Torres, ordförande för exekutivkommittén för Barcelona Tourism Consortium, till Xinhua.

Torres tillade att hans organisation också ”underlättar och uppmuntrar våra olika kulturinstitutioner att åka till Kina och marknadsföra sig själva.”

Under 2019, året före pandemin, besökte omkring 700.000 kinesiska turister Spanien, stannade i genomsnitt åtta dagar och spenderade i genomsnitt 2.400 euro per person. Enligt uppgifter från spanska myndigheter.

Mer om turismen i Spanien

Turismen ger ekonomisk tillväxt i år, trots de ryska turisternas frånvaro.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …