Málaga flygplats når nya höjder

De senaste siffrorna bekräftar att Málaga flygplats är den snabbast växande flygplatsen i Spanien och är på väg att slå sitt eget rekord.

Málaga flygplats
Málaga flygplats.

Prognoserna tyder på att flygplatsen kommer att välkomna över 20 miljoner passagerare i år, enligt dagstidningen El Español. Siffrorna släpptes av det spanska flygplatsbolaget Aena i fredags.

För en månad sedan berättade vi att årets augustimånad var den bästa augustimånaden någonsin med mer än 2,4 miljoner passagerare. Nu är det ju så att augusti är den absoluta högsäsongen för semesterresor i Europa så den siffran kanske inte är så förvånande. Men september blev inte mycket sämre utan läs och häpna: Det blev 2,2 miljoner passagerare i september. Det är 20 % mer jämfört med förra året och 11,9 % mer jämfört med rekordåret 2019.

Málaga-Costa del Sols flygplats (AGP) är nu stadigt placerad som Spaniens fjärde mest trafikerade flygplats efter Madrid, Barcelona och Palma de Mallorca.

En jämförelse med andra flygplatser

Medan Málagas siffror ökar, klarar sig andra flygplatser inte riktigt lika bra. I september fick Madrid Barajas en minskning med 3,3 procent i passagerarantal. El Prat i Barcelona upplevde en minskning med 10,1 procent jämfört med september 2019. Däremot såg Palma de Mallorca en ökning med 2,6 procent, medan Alicante-Elche rapporterade blygsamma 0,7 procent ökning.

Från januari till september rapporterade Málaga flygplats 17,1 miljoner passagerare. Vilket är en tillväxt på 21 procent från 2022 och 9,6 procent mer än samma period 2019. Som jämförelse såg Madrid en minskning med 3,5 procent, Barcelona en minskning med 7,6 procent, Mallorca med 3,4 procent och Alicante med 2 procent.

Framtiden har vissa osäkerhetsfaktorer

Om de sista tre månaderna av 2023 förblir stabila kommer Málaga lätt att överträffa gränsen på 20 miljoner passagerare. Denna milstolpe nåddes nästan 2019 och förutsågs 2020 innan pandemin störde planerna. Globala händelser, såsom konflikterna i Ukraina och Israel och hot från Hamas, kan dock påverka turismen, även om inga effekter ännu är uppenbara.

Dominerande flygbolag

Ryanair
Ryanair dominerar i Málaga.

Ryanair är fortfarande det dominerande flygbolaget i Málaga, en position som de har haft i över ett decennium. Från januari till september reste nästan 4,98 miljoner passagerare med Ryanair till eller från Málaga. Det är 30 procent av flygplatsens totala trafik. Efter Ryanair transporterade Vueling 2,1 miljoner passagerare, Easyjet 932.000 och Jet2.com 714.000.

Destinationer

När det gäller destinationer leder Londons Gatwick med 871.000 passagerare. Följt av Barcelona (688.000), Dublin (621.000), Amsterdam (576.000) och Madrid (540.000).

Relaterat

Ryanair regerar i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …