Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står Spanien inför en kraftig ökning av antalet fästingar.

Fästing
Klar för angrepp.

Enligt Jorge Galvan, generaldirektör för Anecpla (Miljöhälsoföretagens riksförbund ), kommer 2024 att slå tidigare rekord för antalet fästingar. ”Det förväntas att skadedjur kommer att fortsätta att öka och bland dem leddjuren, så det blir fler fästingar i år”, rapporterade han till Eltiempo.

Miljön påverkar fästningarnas förökning.

De senaste åren har en liknande trend setts på grund av meteorologiska faktorer som ökar vissa skadedjurspopulationer som myggor, kackerlackor och fästingar över hela Spanien. ”Även om det kan tyckas paradoxalt, förlorar vi hos leddjur den biologiska mångfalden, det vill säga vi har färre och färre arter. Men av de arter som vi har kvar har vi mer och mer population, förklarar Galvan.

Dessutom har den rikliga nederbörden under vintern och tidig vår lett till betydande tillväxt i både örtartad och buskig vegetation. Detta har i sin tur lett till en ökad förekomst av fästingar. Särskilt i områden som bebos av vilda djur som kaniner, rådjur och hjortar, såväl som boskap inklusive getter, får och hästar.

Ändringar i befolkningens vanor har ökat riskerna.

Sedan pandemin har allmänhetens intresse för aktiviteter på landsbygden ökat, vilket ökar risken för att träffa på fästingar. ”Vi gillar att vara på landet mer och mer, speciellt sedan pandemin, så när du går ut måste du vara försiktig. För där det finns får, kor och vilda djur, kan du stöta på fästingar och du måste se till så att du eller dina husdjur inte tar med dem hem”. säger Galvan.

Medicinska risker med fästingbett.

Fästingar och andra leddjur, kan överföra många sjukdomar genom bett. Av vilka några kan vara allvarliga eller till och med dödliga, vilket utgör en avsevärd risk för folkhälsan. De kan ge sjukdomar som rickettsiosis, borrelia, anaplasmos, babesios, tularemi (harpest) och Krim-Kongo-feber. Dessa är anmärkningsvärda för sina allvarliga och ibland dödliga utgång, om de inte behandlas på rätt sätt.

Mer information om fästingar och hur man förebygger bett.

I augusti förra året skrev vi en artikel som närmare går in på fästingarnas liv och leverne. Inklusive hur man undviker fästingbett och även redaktionens personliga erfarenheter av fästingar i Spanien. Den artikeln finns här: Värmen gör att fästingarna ökar i antal.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …