Nya spanska solkraftverk byggs och gaskraftverk stängs

Matrix Renewables har säkrat projektfinansiering för byggandet av fem nya solcellsanläggningar på totalt 239 MW i Spanien.

Solkraftverk.

Den spanska banken Banco Sabadell beviljade det Madrid-baserade företaget 179 miljoner euro i projektfinansiering utan regress. Banken fungerar också som den enda lånesamordnaren.

Finansieringen kommer att stödja fem projekt, spridda mellan Palencia-provinsen i regionen Kastilien och León, och Badajoz-provinsen i Extremadura. Bygget av solenergiparkerna började i december 2023. Matrix Renewables förväntar sig att de första anläggningarna kommer att starta sin verksamhet under första kvartalet 2025.

Gaskraftverk avvecklas.

Det spanska bolaget Iberdrola S.A. planerar att stänga sina sju kombinerade gasanläggningar i Spanien om ”fyra eller fem år”. Det rapporterade den spanska tidningen La Vanguardia på söndagen med hänvisning till källor inom företaget.

Nedläggningen skulle vara i linje med företagets nollutsläppsmål i produktion och konsumtion till 2030 och över hela värdekedjan till 2040. ”Om vi inte stänger kombianläggningarna kommer vi inte att kunna nå våra mål”, sa källorna.

Iberdrola har 5.695 MW installerad gaseldad kapacitet i sju kombikraftverk i Spanien och totalt 7.840 MW över hela världen, enligt dess preliminära energirapport för första kvartalet 2024. Dess kombigasportfölj blev betydligt lättare efter försäljningen av 8.436 MW i Mexiko. Det var en affär med den mexikanska regeringen tidigare i år.

Verksamheten har redan planerat att lägga till flexibilitet till systemet genom att investera i energilagring, särskilt vattenkraft med pumpad lagring. De avsatte 1,5 miljarder euro av sina investeringar för perioden 2024 – 2026 till det.

Fler aktuella artiklar om förnybar energi i Spanien.

Spansk energijätte får jättelån.
Lagringsbatterier på 150 MW installeras i Spanien.
Förnybara energikällor står för majoriteten av spansk el.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …