Spanien uppdaterar reglerna för veteranfordon

Ett nytt regelverk är på väg att godkännas som skall underlätta och göra det billigare för de som har historiska fordon i Spanien.

Veteranfordon.

De senaste åren har ägarna av historiska fordon haft många hinder för att kunna klassificera dem och använda dem på vägarna. Men efter mer än två år av blötande och stötande verkar det som om dessa fordon nu kan få nya liv.

Den förordning som ersätts är det föråldrade kungliga dekretet 1247/1995. Ändringen innebär att det blir lättare att klassificera fordonen och på så sätt öka registreringen av dem. En av de nya reglerna innebär att de fordon som tillverkades före 1950 inte längre behöver passera ITV (bilbesiktningen) regelbundet. Ändringen beror på att det inte längre anses meningsfullt att sätta samman moderna regler för veteranfordon.

Det skall bli billigare att ha och registrera ett veteranfordon.

En annan nyhet handlar om registreringen av ett fordon som ett historiskt fordon. Tidigare var denna typ av registrering riktigt dyr och syftet är att avsevärt minska den totala kostnaden. Med detta hoppas man uppmuntra till anskaffning av gamla fordon och göra dem mer tillgängliga.

Slutligen kommer reglerna att återställa de gamla afrikanska registreringsskyltarna. Dessa användes i de tidigare afrikanska kolonierna i Spanien för många år sedan. De kan nu användas igen för att ge den exotiska touchen till gamla bilar. En nyhet som lär passa alla de samlare eller personer som är fans av dessa fordon väldigt bra.

Varför samlar folk på gamla bilar?

Att samla veteranbilar är en passion som rör många människor som är motorintresserade. En praktik som kombinerar olika begrepp som estetik och historiskt värde i sig. Det här är några av anledningarna till att folk vill samla dessa bilar:

  • Historiskt värde: Veteranbilar berättar en unik historia och representerar ett kapitel i utvecklingen av bilteknik och design. Genom att samla in dem bevarar vi en del av vårt kulturarv.
  • Stil och elegans: Klassiska modeller har en tidlös charm och estetik som ofta saknas i moderna fordon. Dess unika design och detaljer är en fröjd för bilälskare.
  • Investering: Vissa klassiska bilar har upplevt en betydande värdestegring de senaste åren. Om de väljs noggrant kan de vara en intressant investering.
  • Gemenskap och evenemang: Klassisk bilsamling förbinder dig med en passionerad gemenskap. Du kan delta i evenemang, utställningar och rallyn där du kan träffa likasinnade.
  • Restaurering och lärande: Att restaurera en veteranbil är en givande utmaning. Att lära sig om mekanik, historia och restaureringstekniker är en berikande upplevelse.

Relaterat till veteranfordon.

Mode, design, lyx och historia.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …