Spaniens kvinnliga fotbollsspelares strejk är avblåst

Kvinnliga fotbollsspelare från den spanska förstadivisionen har avslutat sin strejk efter att ha nått en överenskommelse om lönehöjningar.

Fotbollsspelare på fotbollsplan.
Camp Nou, Barcelona.

I ett uttalande som släpptes sent på onsdagskvällen sa spelarförbundet: ”En överenskommelse mellan ledningen och fackföreningarna har nåtts”. Strejken stoppade matcherna för Liga F:s första omgång av matcher förra helgen. Spelen i helgen kommer dock att återupptas efter onsdagens tillkännagivande.

Parterna har tecknat ett avtal för de kommande tre säsongerna, som fastställer en minimilön på:

Säsongen 2023-24: 21 000 €, vilket kan öka till 23 000 € beroende på tillväxten av tävlingens kommersiella intäkter.

Säsongen 2024-25: 22 500 €, vilket kan öka till 25 000 € beroende på tillväxten av tävlingens kommersiella intäkter.

Säsongen 2025-26: 23 500 €, vilket kan öka till 28 000 € beroende på tillväxten av tävlingens kommersiella intäkter.

Fortsättning lär följa.

Men detta framsteg ”är bara början” varnar fackföreningen Futpro, som efterlyser förbättringar av arbetsvillkoren för kvinnliga spelare. I synnerhet när det gäller mammaledighet och trakasserier. ”Klubbarnas ansträngningar under förhandlingarna gav ett grundläggande bidrag till att uppnå de nödvändiga sociala ansträngningarna utan att förlora tävlingens ekonomiska hållbarhet ur sikte”, sa talespersonen för Liga F.

Fackförbunden krävde löner ”i proportion till talangen” hos spelarna, av vilka några blev världsmästare med Spanien den 20 augusti. Förra säsongen störde en domarstrejk starten av mästerskapet innan ligan gick med på att höja deras matchavgifter. Den spanska regeringen lovade då också att bidra till en pensionsfond för domare.

Spelarnas strejk kom när spansk damfotboll störtades in i kaos efter skandalen med att förbundspresident Luis Rubiales tvingade fram en kyss på världsmästaren Jenni Hermoso efter La Rojas VM-titeltriumf.

Rubiales avgick så småningom på söndagen. Medan en av hans nära vänner, tränaren för världsmästarlaget för damer, Jorge Vilda, fick sparken förra veckan. Han ersattes av sin assistent Montse Tomé, som blev den första kvinnan att inneha posten i Spanien.

Matchdag 2 av Liga F-säsongen 2023-24 kommer att dra igång på fredag när Real Madrid besöker Valencia, medan mästarna Barcelona reser till Madrid CFF på lördag.

Relaterat till spanska fotbollsspelare:

Damernas fotbolls-VM uppföljning.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …