Spaniens modejätte Inditex söker personal

Det multinationella företaget Inditex med butiker över hela Spanien söker personal inför den hektiska sommarperioden.

Zara i Madrid, grupp Inditex.
Zara, Inditex flaggskepp. Butik på Calle de la Princesa 58 i Madrid, foto: Luis García, CC.

Namnet Inditex kanske inte är bekant för den breda svenska publiken men de känner förmodligen till namnen på de flesta av deras butiker. Eller vad sägs om Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull&Bear, Stradivarius, Bershka, Oysho och Lefties.

Enligt resultaten från den femtonde årliga Randstad Employer Brand Research-rapporten, baserad på svaren från nästan 163.000 personer, ligger Inditex i toppen av de mest attraktiva företagen att arbeta för inom textil- och modedetaljhandeln.

Företaget anger inte hur många lediga arbeten de har, men tjänsterna finns tillgängliga på den egna anställningsportalen Inditex Careers.

På deras anställningsportal kan man bland annat läsa följande.

”Butikerna är vårt DNA, ursprunget till allting. Att arbeta i dem innebär att förstå hur Inditex fungerar och vad våra kunder behöver. Vi söker personer som är sugna på att arbeta som en del av ett team, som tycker om att träffa nya människor i en mycket dynamisk miljö och i en mångkulturell atmosfär. Om du brinner för mode och tycker om att förmedla det är det här platsen för dig”.

Inditex förväntar sig.

När det gäller kraven för att vara en del av deras arbetskraft, säger Inditex att de letar efter människor som är ”allrounders, motiverade, dynamiska, internationella, kreativa, energiska, geniala, uppfinningsrika och proaktiva”. Vårt mål är att varje person, ska utveckla sin fulla potential som en del av ett mångsidigt, kreativt och innovativt team”. Som exakta villkor begränsar de sig till att föreslå erfarenhet på 1 till 3 år som önskvärt men inte nödvändigt. Samt att ha en mellanliggande eller högre utbildningsnivå.

Vi kanske skall tillägga att du givetvis måste behärska spanska om du vill arbeta i Spanien. Men på portalen finns även arbete i andra länder, till och med i Sverige och då gäller självklart andra språkkrav.

Inditex erbjuder.

I utbyte erbjuder de ”flexibla arbetstider så att du kan kombinera ditt arbete med dina studier och ditt privatliv”. Dessutom fokuserar företaget på ”möjligheterna för tillväxt och utveckling, med program som Intalent eller Inditex Go!” eller om ”konstant lärande” genom olika e-lärande program. ”Vi identifierar potentialen och intressen hos våra team och vi erbjuder dem alternativ att skapa sin professionella karriär med oss”, påpekar företaget. De lägger också till: ”Bland annat kommer du att få 25% rabatt från första dagen på alla våra varumärken”.

Löner för en anställd på Zara.

Förra året nådde Inditex en överenskommelse med fackföreningarna om att fastställa en minimilön i linje med lönevillkoren för alla arbetare i gruppen som leds av Amancio Ortega. På så sätt är de tillförsäkrade en fast lönetabell, arbetsvillkor och rörlig ersättning. Detta oavsett i vilka varumärken och regioner de bedriver sitt arbete. Nedanstående är nu gällande minimilöner.

Grupp 1 : Har du varit på företaget mindre än 18 månader tillhör du grupp 1 och lönen är 18.000 euro per år.
Grupp 2 : Denna grupp består av anställda med 18 månader till 4 års erfarenhet på företaget, med en lön på 20.000 euro.
Grupp 3 : Omfattar anställda med mer än 4 års erfarenhet i företaget och en lön på 22.000 euro per år.
Grupp 4 : Denna består av butikschefer och centralkassörer, med en lön på 24.500 euro per år.

Dessa belopp kommer att omvärderas 2024 och 2025 enligt utvecklingen av KPI föregående år. Beloppen inkluderar dessutom de variabler som presenteras i varje provinsiellt kollektivavtal, såsom provisioner, incitament och nattarbete, samt de bonusar som Inditex beviljar sina anställda i vissa regioner.

2023 höjde Inditex lönerna för sina 47.761 anställda i Spanien med 9 % och med 11 % för sina högre chefer. 85 % av koncernens personal tjänade i genomsnitt 25.132 euro under 2023. Cheferna hade en snittlön på 43.336 euro och ledningen 70.567 euro.

Hur man söker arbete på Inditex.

Processen är enkel. Det första steget är att gå in på anställningsportalen Inditex Careers. Väl där låter systemet dig filtrera alternativen position (valfritt), varumärke och marknad där du vill arbeta. När du har valt ut det som du vill arbeta med, klickar du på registrera-knappen. Sen fyller du i ett formulär och aktiverar en personlig profil genom att helt enkelt ange e-postadress och ett lösenord. Sen väntar du bara på att telefonen skall ringa.

Fler aktuella artiklar relaterade till arbete i Spanien.

Varför expanderar Spaniens arbetsmarknad så kraftigt?
Språkkunskaper kan ge bra betalda jobb.
Mercadona söker personal över hela Spanien.
Spanien rekryterar 26.000 marockanska chaufförer.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …