Spansk högteknologi skyddar skogarna

Den nya teknologin som har tagits fram för att skydda världens skogar mot bränder testas med mycket positiva resultat.

Aktiva bränder 02-08-2023, grafik: NASA.
Aktiva naturbränder 02-08-2023, grafik: NASA.

Ingen har väl kunnat undgå att lägga märke till det ökande antalet naturbränder i världen. I år har enorma naturvärden förstörts av bränder i Kanada, USA, Grekland, Italien, Frankrike med flera länder. Ännu så länge har vi varit rätt förskonade i Spanien, men den värsta brandsäsongen här har bara precis börjat. Augusti är enligt statistiken både den torraste och varmaste månaden i denna delen av Europa.

Det Madridbaserade Grupo Sylvestris i samarbete med Fundación Repsol och Hispasat arbetar med flera olika lovande projekt. Samtliga projekt avser skydd av inte bara Spaniens utan hela världens skogar.

Snabb detektion av en bränder är helt avgörande

Francisco Martínez

Grupo Silvestris har tagit fram detektorer som placeras ut i skogarna. ”Det är ett omedelbart larmsystem som fungerar 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året”, tillägger Francisco Martínez, grundare av Grupo Sylvestris.

Denna idé kläcktes av Martínez och hans partner Enrique Enciso. Båda är skogsingenjörer som ändrade sitt yrkesliv för ett decennium sedan för att främja återplanteringen av spanska skogar. De senaste månaderna har de gått längre och, förutom att ge nytt liv åt de brända bergen, vill de skydda dem.

De tusentals träden på de 1.357 hektaren i Las Hurdes i Cáceres har fått dussintals sensorer ”som kan detektera gaser”, förklarar Pérez-Lepe. Ett system som maximalt tillämpar talesättet ”ingen rök utan eld”. Även om mekanismen inte är så enkel, eftersom ”den kan producera falska positiva resultat om en gammal bil som släpper ut mycket partiklar passerar förbi eller det grillas i närheten”. Berättar Repsol Foundations innovations- och teknikchef.

Högteknologi i ett träd

Till skillnad från rökdetektorerna i hemmen så mäter dessa detektorer halten av fyra olika gaser innan de larmar. Dessutom är de utrustade med ett system som mäter den fuktighet och vind som finns i området. Data som skickas sen i realtid till räddningstjänsten tack vare satellitanslutningen. ”En serie antenner gör det möjligt för oss att föra anslutning till dessa områden och gör att vi kan känna till skogens tillstånd när som helst och ger oss dessutom möjlighet att föra internet till landsbygden”, säger Martínez.

Ett jobb som Hispasat har hand om, som i januari 2023 gick in som teknisk partner. ”Låt oss inte glömma att de största skogsbränderna inträffar i obefolkade områden”, påminner grundaren av Sylvestris.

Artificiell intelligens är inblandad

Tack vare satellitanslutningen rapporterar dessa sensorer indikationerna i realtid till en intelligent plattform. Där analyseras all data, och visar genom ett enkelt webbgränssnitt, både brandrisken och möjliga larm. ”Det här gör att vi kan agera tidigt”, säger Francisco Martínez.

Dessutom, tack vare artificiell intelligens och data som samlats in av satelliter ”låter det oss övervaka och förutsäga brandens fortskridande, för en mer effektiv hantering av resurser”, svarar Pérez-Lepe. De får sällskap av kameror som styr åtkomsten till skogen och ger information om aktiviteten som förekommer.

Framgångsrika tester pågår

Denna lösning är redan utplacerad i Las Hurdes (Cáceres, Extremadura), och skyddar en omkrets på 1.357 hektar. Vilket inkluderar både verksamhetsområdena för Motor Verde-projektet i kommunen Caminomorisco, såväl som områden med mogen skog. Systemet har testats framgångsrikt i flera månader i samarbete med brandskyddsteamen i Junta de Extremadura med mycket positiva resultat.

Dessutom samarbetar Fundación Repsol, Hispasat och Sylvestris i olika projekt för att förbättra övervakningen, rapporteringen och verifieringen av CO₂-absorption. De är medvetna om vikten av denna process för att främja återbeskogning som en naturlig klimatlösning, vilket genererar betydande fördelar både för miljön och samhället. I denna mening deltar de i initiativ och projekt från European Space Agency och Verra (ett ledande internationellt certifieringsföretag inom denna sektor).

Artiklar relaterade till naturbränder i Spanien

Andalusien höjer beredskapsnivån för bränder (från 13/4-2023).
Miljö-terrorister härjar i norra Spanien (från 31/3-2023).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …