Spanska städer kan gå miste om EU-pengar

Ett flertal städer i Spanien har blivit tillsagda att de måste bli mer cykel- och fotgängarvänliga under 2024 eller förlora EU-finansiering.

Cykelbanor ger EU-pengar

Under 2021 beviljades EU-bidrag till medlemsländerna för klimatanpassning och hållbar tillväxt. Sedan dess har miljontals euro satsats på grön mobilitet, som att skapa fotgängarområden, zoner med låga utsläpp och cykelbanor. Men många kommuner i Spanien har varit långsamma med att göra hållbara uppgraderingar.

Under 2024 kommer framstegen för gröna projekt som har fått EU-medel för återhämtning, transformation och motståndskraft att ses över i Spanien. Om en fjärdedel av de planerade arbetena inte har slutförts i slutet av året kan mottagarna tvingas lämna tillbaka medlen, rapporterar den spanska tidningen 20 minutos.

Transporter i fokus för EU-bidrag.

Städer står för cirka 75 procent av de globala koldioxidutsläppen, enligt UNEP. Transporter är en av de aktiviteter som ger de största utsläppen. För att hjälpa EU att nå sina mål att minska utsläppen med 55 procent till 2030 och 90 procent till 2050 så har städer fått tillgång till miljarder i EU-medel för hållbara transportinitiativ. Enligt Spaniens strategi för hållbar mobilitet är målet att minska användningen av privatbilar med 35 procent till 2030.

Barcelona, Madrid, Sevilla och Zaragoza är bland de städer som redan har implementerat lågutsläppszoner. Men över 150 andra städer gick förbi sin ursprungliga deadline som var satt till januari 2023 och som senare förlängdes.

Cykelbanor utökas också tillsammans med elbussar, bildelningssystem och elfordon som kan hyras per minut. Madrid erbjuder en bonus på 1.250 € för att skrota en gammal bil till förmån för att hyra delade elbilar. Stöd på mellan 2.500 och 9.000 € är tillgängligt för den som byter ut sin bil mot ett fordon med nollutsläpp.

Många större städer erbjuder också cykeluthyrning, som BiciMad i Madrid, Bicing i Barcelona och Valenbisi i Valencia. EU-medlen används för att utöka sådana system till mindre städer.

Nu under 2024 kontrolleras utfallet.

Cirka 1,5 miljarder € i EU-medel delades ut av Spaniens transportministerium 2021 till 2022 för att stödja kommunernas gröna mobilitetsprogram. Men om de misslyckas med att genomföra de utlovade projekten under 2024, kommer de att tvingas lämna tillbaka en del av EU-pengarna.

Efter att ha försenat införandet av lågutsläppszoner riskerar staden Badalona i Katalonien och andra att förlora pengar. Elche i sydöstra Spanien hamnar i ett liknande läge genom att backa på cykelbanor.

En del av detta beror på politisk tillbakagång i städer som styrs av högerorienterade PP-Vox-koalitioner sedan lokal och regionalvalen 2023. Där politik riktad mot användning av bilar är impopulär bland många medborgare.

Översynen syftar till att säkerställa att EU-bidrag används för sina avsedda syften och att projekt som startades med finansieringen slutförs. 25 procent av de utlovade arbetena måste vara klara i slutet av året om de ska behålla sin finansiering. Det finns möjlighet att ett års förlängning kommer att beviljas men bara om borgmästarna kan visa att det är motiverat.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa San Cristóbal, Almuñécar.

Vädret i Spanien blir växlande och ostadigt

Väderprognosen för Spanien utlovar ostadigt och omväxlande väder under början av mars med både blåst, …