Kravet på ansvarsförsäkring för hund skjuts upp

Spaniens nya djurskyddslag som träder i kraft den 29 september innehåller krav på ansvarsförsäkring för hundar men den delen skjuts upp.

Stor och liten hund leker.
Lekande hundar.

Det är den politiska situationen samt det faktum att de flesta försäkringsbolagen ännu inte har några försäkringar att erbjuda som tvingar fram fördröjningen. Hur lång fördröjningen blir är det i dagsläget ingen som vet. Men förr eller senare lär avsnittet om obligatoriska ansvarsförsäkringar träda i kraft.

Generaldirektoratet för djurens rättigheter, som ingår i ministeriet för sociala rättigheter och Agenda 2023, har gått ut med ett cirkulär. Som säger att den obligatoriska ansvarsförsäkringen för sällskapshundar ska skjutas upp tills en förordning godkänns för att utveckla lagen. Denna försäkring täcker skador som hundar kan orsaka på tredje part. Oavsett om det är på egendom, ett annat djur eller en person. När det väl implementerats måste det följas av ägarna till de mer än nio miljoner sällskapshundar som beräknas finnas i Spanien. Tidigare var detta obligatoriskt endast för raser som ansågs vara potentiellt farliga och i vissa regioner.

Den nya djurskyddslagen ändrar på mycket.

Djurskyddslagen innehåller många många ändringar, vissa kan verka rätt självklara medan andra är mer kontroversiella. Men i nuläget är det bara delen med försäkringsskyddet som har satts på paus. Allt övrigt i lagtexten börjar gälla den 29 september 2023.

Flera av oss som arbetar på Hej! Spanien har flera husdjur av olika sorter och anstränger oss därför för hålla oss uppdaterade i ämnet. Här är de artiklar som vi hittills har publicerat om den nya lagen:

Obligatorisk ansvarsförsäkring för hund i Spanien.
Spanien förbjuder 5 djurarter som husdjur.
Antalet husdjur i ett hem begränsas.

Här är ytterligare en lag som har införts i år (den är redan i kraft):

Regler för djurtransporter skärps.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …