Toppfavorit som värd för fotbolls-VM 2030

FIFA:s president Gianni Infantini har sagt att det gemensamma budet från Spanien, Portugal och Marocko är toppfavorit som värd för VM 2023.

Bud för Fotbolls-VM 2030

Enligt journalisten Juanma Castano på den ansedda spanska sporttidningen Marca säger FIFA-presidenten ”till alla som han träffar” att det budet är favorit. FIFA-presidenten gjorde liknande kommentarer under sitt besök i Spanien, där han deltog i den före detta fotbollsspelaren Ronaldo Nazarios bröllop.

Marca skrev dock att budet skulle kunna möta vissa utmaningar. Detta inklusive de kontroverser som det spanska förbundet har stått inför nyligen. Den tidigare presidenten för det spanska fotbollsförbundet (RFEF) Luis Rubles har nyligen varit under attack för att han kysst den spanska fotbollsspelaren Jeni Hermoso. Detta vid presentationsceremonin för VM för damer och utan spelarens medgivande.

”Trots den pessimism som kunde ha börjat uppstå inom förbundet på grund av de kontroverser som har omgärdat spansk sport de senaste månaderna. Så verkar det som att Infantino behåller sitt förtroende för denna kandidat intakt”, skrev Marca.

Marocko meddelade sitt beslut att gå med i VM-budet den 14 mars. Representanter från Spanien, Portugal och Marocko har sagt att det gemensamma budet skulle fungera som en bro. Som förbinder människor från hela världen. Kung Mohammed VI sa att budet skulle knyta samman Afrika och Europa, norra och södra Medelhavet och Afrika, Arab- Europa- och Medelhavsvärlden. Vi på Hej! Spanien skrev en artikel om detta dagen efter beslutet.

Fotbolls-VM 2030 är ett ambitiöst projekt.

”Spanien arbetar med Portugal och Marocko på ett starkt anbud för VM 2030, med ett ambitiöst projekt”. Skrev Sanchez på sina sociala nätverk i september och tillade att de tre länderna delar samma tro på fotbollens betydelse. Det gemensamma budet från Spanien-Portugal-Marocko drivs av tron att ”fotboll är en sport med global räckvidd som kan främja positiva sociala värden”, tillade han.

De spanska, portugisiska och marockanska budkommittéerna höll sitt första möte förra månaden, för att diskutera potentialen. Framförallt i att vinna värdrättigheterna för att vara värd för VM 2030. ”Vi kommer att bidra med vårt bästa till att ett fantastiskt team av proffs arbetar mycket hårt för att uppnå målet. Det är en ära för oss att få vara en del av en så stark och viktig kandidatur”. Sa chefen för Marockos fotbollsförbund (FRMF) Fouzi Lekjaa efter mötet.

Lite om dagstidningen Marca.

Marca är en spansk daglig sporttidning med bas i Madrid och grundad 1938. Tidningen fokuserar i första hand på fotboll och distribuerar 15 olika upplagor. Det är Spaniens mest lästa betaltidning och har dessutom fem miljoner dagliga läsare på sin webbplattform. Samt nästan 500.000 lyssnare på sin radiokanal.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …