Varning för förorenad fransk ost

Fransk ost, Morbier DOP, varning.

Varningen har utfärdats den 18 december av den spanska myndigheten för livsmedelssäkerhet och nutrition (Aesan). Varningen gäller en ost som är tillverkad av obehandlad mjölk med ursprungsland Frankrike.

Osten är identifierad som Morbier DOP och har enligt uppgift sålts i Spanien under varumärkena Frieslandcampina Iberia och Millan Vicente. Osten har sålts i 175 och 195 grams förpackningar.

Varningen utlöstes av ett meddelande från EU.

Upptäckten offentliggjordes när Frankrike meddelade European Food Alert Network (Rasff) om den kontaminerade Morbier DOP-osten. Osten som nu är känd för sin Escherichia coli-infektion, har hittat sin väg till 15 länder, inklusive Spanien. Som svar mobiliserade Aesan det samordnade systemet för snabbt informationsutbyte (Sciri) för att säkerställa att dessa produkter dras ur cirkulationen.

Åtgärder och konsumentsäkerhet.

FrieslandCampina har reagerat snabbt på situationen. I sitt uttalande nämnde de att de fått information om ”ett fall av möjlig förekomst av Escherichia coli-bakterier i DOP Morbier-osten”.

Denna ost produceras av det franska företaget Entremont, som FrieslandCampina använder som råvarukälla. Företaget har proaktivt bett distributörer och återförsäljare att dra tillbaka alla potentiellt påverkade partier. Dessa partier identifieras med bäst-före-datum från 8 december 2023 till 10 januari 2024.

Återförsäljare spelar också sin roll genom att direkt informera kunderna vid försäljningsstället och se till att den potentiellt skadliga produkten inte säljs. FrieslandCampina betonade att dessa steg är avgörande för att säkerställa konsumentsäkerheten. Infektion med shiga-toxin-producerande E. coli kan ge sjukdomen ehec hos människor. Aesan råder individer som har de angivna produkterna att undvika konsumtion.

Symptom.

Akuta buksmärtor, blodig diarré och kräkningar. Särskilt hos barn och äldre kan ibland allvarlig njurpåverkan (HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom) utvecklas som kan kräva dialys och respiratorbehandling samt orsaka dödsfall. Alla är mottagliga men barn och äldre är känsligast.

Tidigare utfärdad varning från Aesan:

Varning för Toblerone chokladgodis.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …