6G-initiativ lanseras i Spanien

Utvecklingen går fort, det är bara några månader sen 5G lanserades brett i Spanien och nu siktar Telefónica på framtidens 6G-nät.

Satsningen finansieras av Europeiska unionen och Spaniens ministerium för ekonomiska frågor och digital transformering. IMDEA Networks Institute, i samarbete med den spanska operatören Telefónica, NEC Corporation och BluSpecs, har tillkännagett lanseringen av ENABLE-6G-projektet.

Telefónica

I en pressrelease sa Telefonica att initiativet syftar till att t itu med de utmaningar som kommer att mötas med framtida 6G-nätverk. Såsom ökad anslutning, högre prestandakrav och avancerad objekt- och miljödetektering.

”Eftersom 5G-tekniken fortsätter att vara drivkraften bakom edge computing och autonoma fordon, ser forskare och industriexperter redan mot framtiden och utvecklingen av 6G-teknik. Med utmaningar i kapacitet, energieffektivitet, latens och datasäkerhet samt integritet har utvecklingen av ENABLE-6G-projektet blivit avgörande. Det är nödvändigt för 6G-nätverk att bli mer anpassningsbara och intelligenta för att möjliggöra förverkligandet av en framtidsvision som kommer att kämpa med högre nivåer av komplexitet, kontextualisering och datatrafik samtidigt som de förbrukar mindre energi och erbjuder starkare säkerhets- och integritetsåtgärder”, säger Telefónica.

Telco betonade att ett av huvudmålen är att se till att avancerade integritetsskydd är inbyggda i arkitekturen, eftersom exakt kartläggning och avkänning, datasekretess och säkerhet har blivit stora problem. ”Ett annat strategiskt mål är design och implementering av mjukvarudefinierade nätverk som kan operationalisera optimerad kant-till-moln-bearbetning för att underlätta tidskritisk och geo-distribuerad nätverksorkestrering. ENABLE-6G-projektet representerar ett stort steg framåt i den nya tekniken till 6G för att förbättra trådlös kommunikation, tillhandahålla miljöavkänning och avsevärt minska energiavtrycket per enhet för att undvika en total ökning av nätverkets energiförbrukning.

Utvecklingen från 4G till 6G

4G, fjärde generationens mobilnät, avsedd framförallt för snabb internetåtkomst. För privatpersoner har det framförallt betytt en snabbare uppkoppling i mobiltelefonen.

5G, femte generationens mobilnät gör det möjligt för apparater och maskiner att utbyta information med varandra. 5G innebär också att många fler enheter kan vara uppkopplade samtidigt. Det är ett kraftfullt verktyg för att lösa många stora samhällsproblem. Inom till exempel livsmedelsproduktion, klimatpåverkan, vård och omsorg samt arbetsmiljön.

Relaterade artiklar

Spanien får ultrasnabbt Internet i hela landet.
ADIA Lab öppnar europeiskt huvudkontor.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …