a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.

Fattigdomen i bild.

En av fem spanjorer lever i riskzonen för fattigdom. En kritisk situation där någon oförutsedd händelse eller komplikation i arbete, familj eller ekonomi kan driva dem över kanten till nöd eller social utestängning. Detta är en hög andel, men det är den lägsta fattigdomsnivån som registrerats i Spanien under de senaste tio åren. Detta enligt rapporten från ministeriet för inkludering och social trygghet baserad på officiella uppgifter från INE och Eurostat.

Andelen av befolkningen som riskerar att drabbas av fattigdom har minskat från 27,4 % 2019 till 20 % 2023, en minskning med sju procentandelar. Nedgången under decenniet har varit kontinuerlig trots pandemichocken och den efterföljande krisen som utlöstes av invasionen av Ukraina. Detta framgår av fallet med en och en halv procentandel under tiden mellan 2021 och 2023.

Under denna period minskade inte bara antalet spanjorer som riskerade att drabbas av social utestängning. Utan även de som lever i svår fattigdom och saknade de mest grundläggande behoven. De tappade två procentandelar från 2021 till 2023 och nådde 8,3 % av befolkningen, vilket också är den lägsta andelen sedan 2015.

Ojämlikheten har också minskat.

Vid sidan av minskningen av fattigdomen tyder officiella uppgifter på en minskning av social ojämlikhet i Spanien. GINI-indexet, det internationella måttet på ojämlikhet, markerade 31,5 poäng 2023. Detta är den historiskt lägsta nivån i Spanien och en mer uttalad nedgång på senare tid än i Tyskland, Frankrike eller Storbritannien.

Regeringen anser att dessa nedgångar i fattigdom och ojämlikhet i vårt land är direkt relaterade till den ”sociala sköld” som den har lanserat. Den innebär en uppsättning anti-kris- och omfördelningsåtgärder som vidtagits sedan pandemin började. Denna uppfattning stämmer överens med studien från European Anti-Poverty Network (EAPN). Den studien visar att utan de senaste årens offentliga stöd och överföringar till familjer skulle fattigdomsrisknivån i Spanien vara dubbelt så hög som den nuvarande och nå 42,6 % av befolkning.

Ett helt batteri av åtgärder.

Regeringens analys uppskattar att åtgärder som införandet av den livsviktiga minimiinkomsten 2020, förlängningen av ERTE under pandemin, höjningar av minimilönen, momssänkningar på väsentliga produkter och energi, tak för el- och gasräkningar. Samt inte minst starka omvärderingar av pensioner har förhindrat nästan 11 miljoner spanjorer från att hamna i risk för fattigdom.

Faktum är att rapporten specificerar att effekten av ERTE och IMV minskade fattigdomen med 3,1 % 2021 och hindrade en och en halv miljon medborgare från att närma sig socialt utanförskap. Den noterar också att landet bara behövde 16 månader för att återvända till och övervinna sysselsättningssiffran före pandemin. Medan det under det föregående decenniet, under den stora finanskrisen med konservativa regeringar, tog tio år att uppnå detsamma.

Bara implementeringen av IMV beräknas ha minskat andelen allvarlig fattigdom med mellan 5 % och 20 %, beroende på förmånerna i olika delar av landet. Förbättringen av pensionerna, som har ökat med i genomsnitt 27 % under fem år, avslutar analysen. De beräknas har minskat risken för fattigdom med 16,4 procentandelar och har räddat 7,8 miljoner spanjorer bort från risken för socialt utanförskap.

Men det finns moln vid horisonten.

Många egenföretagare får det tufft i november.
Konflikten i Mellanöstern kan öka bränslepriserna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Black Friday.

Black Friday i Spanien genererar många nya jobb

Personalförstärkningarna som behövs i Spanien inför Black Friday är framförallt inom sektorerna handel, logistik och transporter.