Antalet husdjur i ett hem begränsas

Spaniens nya lag om djurskydd som träder i kraft den 29 september begränsar också antalet djur som får hållas i ett hem.

Husdjur

Hej! Spanien har tidigare skrivit om att den nya lagen innefattar en obligatorisk ansvarsförsäkring för hund. Samt att fem djurarter förbjuds att ha som husdjur. En ytterligare förändring är en begränsning om hur många djur som får finnas i ett enskilt hushåll.

Djurskyddslagen slår fast att fem är det maximala antalet tillåtna djur i ett hem. Om en djurägare har fler än fem när lagen träder i kraft. Eller om det finns önskemål om fler i framtiden så skall ett särskilt tillstånd sökas.

Kommunerna hanterar tillstånden.

Det handlar då om två processer.

För det första. Så kommer kommunen att kontrollera varje fall av personligt innehav av olika husdjur. I teorin bör denna ”kontroll” alltid göras när ett djur ska registreras som husdjur.

För det andra. Vid anmälan till kommunen om önskemål om registrering av ett stort antal djur, ska en anmälan lämnas från en behörig veterinär. De måste intyga och verifiera alla inblandade djurs välbefinnande.

Det är inte självklart att få tillståndet, det kan bli ett nej.

Fler husdjur än fem.

Detta tillstånd kan vägras i både det personliga fallet eller om det finns en ogynnsam anmälan från en professionell veterinär. I ett sådant fall kommer innehav av fem djur eller fler inte att tillåtas. Om detta inträffar måste ägaren ge sina husdjur till ett specialiserat center med motsvarande licens. Skulle detta steg hoppas över kan ägaren utsättas för ett rejält straff på upp till 200.000 euro om brottet anses vara tillräckligt allvarligt.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …