Efterfrågan på turistlägenheter ökar kraftigt

Det är speciellt i Katalonien, Andalusien och på Balearerna som efterfrågan på turistlägenheter närmast verkar omättlig.

Turistlägenheter i Benidorm.
Benidorm.

Det pågår just nu en debatt i Spanien om effekterna av turistboomen. Ett lagförslag kommer under sommaren om att ge grannarna vetorätt om lägenheter i huset de bor i överhuvudtaget skall få användas för korttidsuthyrning. Om lagförslaget går igenom vet vi givetvis inte men ett tips är att det går igenom om än kanske i något modifierad form.

Men det är inte dessa lägenheter vi talar om nu, utan nu talar vi om turistlägenheter. Med det menas lägenheter belägna i byggnader uteslutande avsedda som semesterbostäder. Till skillnad från sådana turistbostäder som finns insprängda i vanliga bostadshus. Det vill säga sådana som till exempel Barcelona kommun är fast beslutna att eliminera. De turistlägenheter som ligger i hus avsedda som semesterbostäder berörs överhuvud taget inte av det kommande lagförslaget.

Uthyrningen av turistlägenheter ökar stadigt.

Övernattningar på dessa boenden är på uppgång, med en tillväxt på 4,1 % i maj, enligt uppgifter som publicerades i tisdags av Spaniens nationella statistikbyrå INE.

Andalusien var den region där övernattningarna i turistlägenheter växte i snabbast takt, med en ökning på 9,8 % jämfört med föregående år i maj. Totalt registrerade den autonoma regionen Andalusien 982.207 vistelser. Den följdes av Balearerna med 9,8 % tillväxt, över en miljon övernattningar i maj. Samt Katalonien, med en ökning på 9,2 % jämfört med ett år tidigare och 465.027 övernattningar.

Kanarieöarna ökade men Madrid var mest fullbokat.

I absoluta tal ledde Kanarieöarna, där en våg av socialt missnöje mot överbefolkning av turister har brutit ut. Vistelserna i turistlägenheterna innebar 1,78 miljoner övernattningar i maj, en ökning med 5,6 % jämfört med samma månad 2023. Å andra sidan så hade regionen Madrid den högsta beläggningsgraden, där var 83,8 % av de erbjudna lägenheterna upptagna.

Totalt för maj var 33,1 % av de tillgängliga lägenheterna upptagna vilket är 6,5 % mer än 2023. Beläggningsgraden för helgvistelser var 37,3 %, 6 % högre, medan 74,1 % av övernattningarna gjordes av utländska resenärer. Föga förvånande var det Storbritannien som var den viktigaste källan för marknaden, de står för 35,5% av den totala mängden.

I turistområdena var Teneriffa den mest önskade destinationen, med över 657.000 övernattningar. Lanzarote hade den högsta beläggningsgraden för lägenheter, med 77,7 %. På samma sätt var de turistorter med flest övernattningar Arona, San Bartolomé de Tirajana och Tías.

Prismässigt steg det med 7,3 % på årsbasis i maj, en trend med ökningar som konsekvent har bibehållits sedan pandemin tog slut.

Alla turistföretag förväntar sig en bra sommar.

Utsikterna inför sommaren är positiva för alla turistföretag, inte minst för hotellen. Protesterna på de mest överbefolkade destinationerna och prishöjningarna har inte påverkat en efterfrågan som verkar ostoppbar. Det uppgav hotellföreningen Cehat i tisdags. Hotellägare förutspår en kampanj med måttlig tillväxt, som bibehåller de positiva utsikterna från föregående år. Framförallt tack vare den kraftiga ökningen av internationella turister och förbättringen av intäkterna per tillgängligt rum, som växer med 9,5 % och når 75,5 euro.

Den makroekonomiska förbättringen och stabiliseringen av växelkursen och räntorna förstärker turisternas köpkraft och gör det möjligt att motstå prisjusteringar, som anges i rapporten. ”Smart Observatory” om utvecklingen av hotellsektorn i Spanien, utarbetad av Cehat och PwC.

Dessutom drivs ökningen i beläggning främst av internationella turister. Dessa växer med 10,9 % jämfört med 2023, med stöd av kortdistansförbindelser inom Europa. Samt den fullständiga återhämtningen på de brittiska och tyska marknaderna, tillsammans med tillväxten av turisternas långdistansresor.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …