Kulturen med dricks förändras

Systemet med att ge dricks i Spanien, där lokalbefolkningen lämnar lite växelpengar eller ett par euro skiljer sig mot andra länder.

I många andra länder lägger man normalt sett på en viss procentandel av notans belopp som dricks. I takt med att turistnäringen blomstrar så märker nu många i Spanien att en förändring mot ett mer amerikanskt system, framförallt i storstäderna.

I städer som Madrid och Barcelona kan man nu ofta se en ny typ av nota. Den beskriver den grundläggande kostnaden för måltiden samt vad det kostar om gästen lägger på 5%, 8% eller 10%. Det är givetvis helt frivilligt men många konsumenter upplever det som att restaurangen pressar på för att få mer dricks, bara för att kunna hålla nere lönerna för personalen.

Ruben Sánchez, talesman

Ruben Sánchez, talesman för Facua-Consumers in Action, håller med om det. Han antyder att de nya notorna är utformade för att ”skapa en känsla av skuld” hos de gäster som beslutar sig för att inte lämna någonting. Han påpekar dock att de restauranger som använder den här tekniken gör det helt lagligt, eftersom dricks inte är obligatoriskt. Men att restaurangägarna försöker ”dra nytta av” sina gäster för att få dem att späda på de låga lönerna.

Enligt Sánchez åsikt kan dricks ”inte vara en ersättning för en anständig lön”.

Ibland går hut hem

En restaurangkedja i Madrid har väckt stor uppståndelse genom att lansera en kampanj som uppmuntrar gästerna att lämna dricks så att personalen ”kan uppfylla sina små drömmar och ambitioner”. Denna taktik hade kanske inte helt oväntat, helt motsatt effekt. Det resulterade i många gäster som inte lämnade någon dricks överhuvudtaget.

(Dricks är en stor affär i USA, där de flesta restaurang och hotellarbetare förlitar sig på generösa kunder för att få upp sina magra löner. Här förväntas dricks på upp till och ibland över 20%).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …