Spanien bötfäller sitt fotbollsförbund och flera klubbar

Det spanska fotbollsförbundet och tre fotbollsklubbar har bötfällts av det spanska arbetsministeriet för brott mot jämställdhetslagen.

FC Barcelona, damlaget i fotboll.
FC Barcelona. Foto: Steffen Prößdorf, CC.

Ministeriet sa på onsdagen att förbundet, tillsammans med Barcelona och två andradivisionsklubbar, misslyckades med att uppfylla bestämmelser som tvingar arbetsplatser med minst 50 anställda att ha ”jämställdhetsplaner” på plats.

Ministeriet sa i ett mejl till The Associated Press att de beordrade en inspektion av klubbar med damfotbollslag och det nationella fotbollsförbundet. Efter att förbundspresidenten orsakat internationell uppståndelse när han kysste forwarden Jenni Hermoso under troféutdelningen vid förra årets dam-VM. Han har sedan dess förlorat sitt jobb och står nu inför rätta för sexuella övergrepp .

Inspektionen fann att förbundet inte heller hade haft ett arbetsprotokoll för att hantera ärenden av sexuella trakasserier, som krävs enligt lag.

Yolanda Díaz

”Vi skickade våra världsmästare (till VM) utan en jämställdhetsplan och utan protokoll för trakasserier, vilket är mycket allvarligt”. Med dessa böter sänder vi ett starkt budskap om att detta måste ändras. Det finns ingen plats för sexism inom sport”. Sa arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz till RTVE. Ministeriet avslöjade inte summan av böterna. Men maxböterna för att inte ha en jämställdhetsplan eller ett protokoll för sexuella trakasserier är 7.500 euro vardera.

Spaniens spelare bojkottade sitt landslag i en månad efter VM tills förbundet gick med på att se över hur det skötte damlaget.

Fotbollsförbundet uttalar sig.

Förbundet sa i ett uttalande att den har haft en plan för jämställdhet sedan 2022. De tillade att den också nyligen har skapat en jämställdhetsavdelning och sa att den för närvarande ”följer alla regler” i detta avseende.

Fotbollsklubbarna.

Av de 16 inspekterade klubbarna visade sig Barcelona och division två-klubbarna Espanyol och Europa inte ha ordentliga jämställdhetsplaner. De hade däremot protokoll för sexuella trakasserier.

Barcelona sa att de ”avvisade alla uttalanden som tvivlar på det historiska engagemanget som klubben har med jämställdhetspolitik.” De sa att klubben har haft en jämställdhetsplan på plats sedan 2013 och att den vid tidpunkten för inspektionen av ministeriet arbetade med att uppdatera sin plan.

Barcelonas damlag vann Champions League förra säsongen och gav ryggraden till Spaniens VM-vinnande lag. Inklusive Ballon d’Or-vinnarna Aitana Bonmatí och Alexia Putellas.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …