Spanien hjälper Frankrike under OS

Spanien skickar över 300 poliser till Paris för att bidra till säkerheten under OS som startar den 26 juli, de stannar kvar till den 8 september.

Paris med floden Seine.
Centrala Paris med floden Seine.

Inrikesminister Fernando Grande-Marlaska förklarade under en mottagning att de spanska poliserna skickas efter en begäran om förstärkning från Frankrike. Kontingenten som skickas består av 171 poliser från den spanska nationalpolisen och 142 från Guardia Civil. Dessa kommer att vara på plats även under de paralympiska spelen som börjar den 28 augusti och slutar den 8 september.

Kontingenten från Spanien inkluderar bombröjningsexperter och hundförare, som medför hundar specialiserade på att leta rätt på sprängämnen.

Spanska Poliser som skickas till Paris.
Några av de poliser som skickas till Paris, foto: Inrikesministeriet.

Frankrike har höjt sin beredskap till högsta nivån.

Frankrike som tidigare har utsatts för dödliga attacker av islamiska extremister, höjde sin säkerhetsberedskap till högsta nivå efter attacken mot konserthuset i Moskva som dödade minst 133 människor i mars. Gruppen Islamiska staten (IS) tog senare på sig ansvaret för det blodbadet.

Öppningsceremonin är ett säkerhetsproblem.

Myndigheterna är särskilt oroade över spelens fyra timmar långa öppningsceremoni som äger rum i hjärtat av staden vid floden Seine. Den innefattar en vattenburen procession av konkurrerande länder som involverar 80 båtar.

Den sex kilometer långa rutten börjar vid Austerlitz-bron och slutar vid Jena-bron nära Eiffeltornet. För en gångs skull kommer enorma folkmassor som tittar på från vallarna att vara nära öppningsceremonin, som är öppen för allmänheten.

Cirka 45.000 poliser och gendarmer kommer att utplaceras i Parisregionen för evenemanget. Dessutom tillkommer 18.000 soldater som mobiliserats under själva spelen, varav 3.000 kommer att ansvara för övervakning av luftrummet. Mellan 18.000 och 22.000 privata säkerhetsvakter kommer också att vara på plats för spelen.

Internationellt polissamarbete, ett par exempel.

Det är inte första gången spansk polis hjälper sina grannländer. Förra året var det Portugal som behövde hjälp inför World Youth Day.

Tidigare i år så gjorde Gendarmería Real Marroquí och Guardia Civil ett lyckat tillslag mot knarksmugglare som använde sig av helikoptrar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …