Stor flyguppvisning på Costa del Sol

Torre del Mar Air Show med uppvisningsteam och flygplan från hela världen lockar vanligtvis mer än 300.000 åskådare.

Torre del Mar Air Show

Den kommande helgen, från den 8 till 10 september 2023, kommer den åttonde internationella flygfestivalen att hållas i Torre del Mar. Det är en mycket efterlängtad händelse, inte bara för lokalbefolkningen i Vélez-Málaga, utan också för de över 300.000 åskådare som varje år dras till detta stora evenemang.

Det är olika arrangemang alla tre dagarna men huvudnumret, den stora flyguppvisningen är på söndagen den 10 september. Med start klockan 11:00, den beräknas hålla på till cirka 14:00. Evenemanget är helt gratis och kan ses från den breda stranden, eller från en båt för den som har tillgång till det. Det kommer mycket folk så det är en fördel att vara ute i god tid. Särskilt om man kommer med bil och behöver parkeringsplats. Mer information på arrangörens webbplats.

Flygplan

I år kommer flygshowen att samla mer än 40 flygplan och några av de bästa konstflygen på internationell nivå. Evenemangets tillväxt är så stor att årets festival markerar en mycket viktig milstolpe. ”Det är första gången som flygplan från det schweiziska flygvapnet kommer att delta i Spanien. Att ha detta team som en del av festivalen kommer att vara en viktig milstolpe i showens historia”, säger festivalens tekniska chef Pablo González.

Evenemanget startade 2017 som en del av ett initiativ som stöds av kommunfullmäktige i Vélez-Málaga. Förra årets festival överträffade vida arrangörens förväntningar, med ett rekordstort deltagande. 2022-års festival beskrevs som ”en svindlande uppvisning av team från olika länder, massor av spänning, fantastiskt konstflyg och massor av adrenalin på en dag som inte lämnade någon oberörd”, enligt arrangörerna.

En video från Torre del Mar Air Show 2022:

I år är förväntningarna ungefär som förra året. Arrangörerna vill att detta evenemang, där allmänheten kan se jetflygplan, konstflyg, historiska flygplan och den senaste och modernaste tekniken, ska vara något de aldrig kommer att glömma. ”Den här festivalen kommer att kombinera många olika saker, inklusive närvaron av Eurofighter, som jag anser vara den största exponenten för europeisk flygplansutveckling”, säger Pablo González.

Huvudattraktionen på årets flygfestival är närvaron av det schweiziska uppvisningsteamet, vilket är en ”diplomatisk handling”, som festivalens tekniska chef beskrev det. En annan viktig höjdpunkt är dock att världsmästaren i flygakrobatik, Ramón Alonso, är tillbaka.

Ett turkiskt team
Ett turkiskt team.

Denna internationella flygfestival samlar olika grupper, flygvapen och institutioner. Några av deltagarna i årets evenemang är: Patrouille de Suisse (F-5), Patrulla Águila (C-101), Yakstars (YAK-52), Eurofighter (C-16), Ramon Alonso (Sukhoi Su-31), Jorge Macías (Laser Z-300), Guardia Civil (CN-235), Patrulla Plus Ultra, Aeropublicidad (Socata Rallye), Super Decathlon (Real Aeroclub de Málaga), Patrulla Aspa (EC-120 ’Colibrí’), Autogiro (Francis Giménez), Cuerpo Nacional de Policía (EC135) och Guardia Civil (EC-135).

Vattenbombare
Spanska vattenbombare.

Några tips från arrangören.

 • Ta med vatten att dricka.
 • Bär solhatt och använd solskyddsmedel.
 • Vissa flygplan för mycket oväsen, tänk på hörselskydd för små barn.
 • Håll uppsikt över småbarn, tappa dem inte ur sikte.
 • Har du frågor så ställ dem till arrangörens personal.
 • Försök få en bra utsiktsplats för det finns mycket att se.
 • Glöm inte att ta med din kamera.
 • Kom överens om en mötesplats ifall någon skulle separeras från gruppen.
 • Arrangörens personal ansvarar för säkerheten , följ deras anvisningar.
 • Rapportera alla misstänkta aktiviteter till personalen eller informationsstället.
 • Ta inte med några husdjur, bullret kan vara direkt skadligt för dem.
 • Även om det finns medicinsk personal på plats, se till att du är helt frisk innan du kommer.
 • Om du tar någon medicin regelbundet, glöm inte att ta med den.
 • Kom i tid.

Mer flygrelaterat

Flygande taxidrönare i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …