Personalbrist på hotell och restauranger

Många hotell på spanska semesterorter kan tvingas stänga hela våningar under sommarens högsäsong på grund av personalbrist.

Hotell och restauranger
Benidorm.

I vissa fall kan det även betyda att hela hotell måste stänga mitt under den viktiga högsäsongen juli och augusti. Generalsekreteraren för hotell- och turistförbundet i Valencia (Hosbec), Nuria Montes sa till den spanska tidningen ABC. Att de ”har stora svårigheter att hitta arbetstagare”.

Arbetsgivaren som representerar hotell i Alicante, Valencia och Castellón uppskattar att regionen saknar cirka 20 procent av den arbetsstyrka som normalt är sysselsatt i turistboende under högsäsong. Detta motsvarar en arbetsstyrka på upp till 17.000 personer.

 Nuria Montes

”Det är svårt för oss att fylla de mindre kvalificerade jobben som hushållerskor, städare eller kökshjälp. Men det finns också brist på kvalificerad personal som kökschefer, språkkunniga receptionister, underhållschefer,” sa Nuria Montes. Hon påpekar att det också finns hotell som har fått stänga hela våningar. Som ”inte kan användas eftersom de inte har personal som tar hand om dem.”

Samtidigt som hon erkänner att det finns ”många orsaker” till de potentiella stängningarna, beskriver hon dilemmat som ”en trend som sedan har noterats.” Pandemin – en tid då många turistarbetare lämnade branschen efter stängningar på jakt efter andra alternativ och aldrig kom tillbaka.

Åsikten delas med analytikerföretaget McKinsey, som i en färsk studie beskrev den spanska besöksnäringen som ”underbemannad”. Forskningen visade att landets besöksnäring sysselsatte cirka 73.400 personer (5,5 procent) färre i februari 2022 än före pandemin, i februari 2020.

”Sysselsättningen inom hotellbranschen följer de säsongsmässiga efterfrågetopparna, men sjönk till noll när pandemin började. Sedan har det skett en talangflykt till andra industrier”, står det i rapporten. ”Särskilt drabbade är logi- och mat- och dryckesföretag, som har sett den största minskningen av jobbtillgänglighet och de högsta arbetslöshetssiffrorna i branschen på grund av personalbrist.”

Artiklar relaterade till personalbrist:

Sysselsättningen i Spanien på rekordnivå.
Hotellen i Marbella söker Personal.
Företag på Costa del Sol söker Personal.
Spanien har brist på chaufförer.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …