a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

De populäraste spanska städerna sommaren 2024


Sommaren 2024 har varit hektisk på många ställen i Spanien, vi gör en djupdykning i statistiken och ser vilka städer som har varit hetast.

Madrid-centrum, Spaniens mest besökta stad.
Madrid.

1. Madrid.

Madrid, stad i Spanien
Madrid.

Den spanska huvudstadens pulserande atmosfär, museer i världsklass och ett brett utbud av aktiviteter visade sig vara en större lockelse än den katalanska staden Barcelonas brusande liv och stränder vid Medelhavet. Madrid ståtar med attraktioner som Pradomuseet, Bernabéu-stadion och kungliga palatset. Madrid har också haft ett stort antal konserter i sommar som var och ett par av dem har dragit extremt mycket publik.

2. Barcelona.

Barcelona stad i Katalonien.
Barcelona i solnedgång.

Barcelona har också ett brett utbud av aktiviteter och Gaudis världsberömda arkitektur runt om i staden. Däribland inte minst den kända och nästan färdigbyggda basilikan Sagrada Familia. Vad som troligen har legat Barcelona lite i fatet är protesterna från lokalbefolkningen mot överturism.

3. Sevilla.

Sevilla, stad i Andalusien.
Sevilla.

Resenärerna har särskilt dragits till Sevillas historiska centrum, Alcázar-palatset och Giralda. Andalusiens huvudstad har mycket att erbjuda för den som är intresserad av kultur, musik, flamenco och god mat.

4. Valencia.

Valencia
Valencia.

Valencia erbjuder besökarna en blandning av modernitet och tradition, från sina fina stränder till sin berömda paella.

5. Granada.

Granada, Generalife.
Granada, Generalife.

Granadas Alhambra är fortfarande är ett måste för många som besöker Spanien. Men staden har mycket mer att erbjuda, framförallt i gamla stan. Dessutom har Granada något som alla de andra städerna saknar på sommaren. Den svala vinden från Sierra Nevada som sveper ner över staden på kvällarna och lindrar den ibland något väl heta sommarhettan.

Ett förtydligande.

Nu kanske någon undrar varför inte Málaga finns med bland de mest besökta städerna. Det beror på helt enkelt att de andra städerna är mer välbesökta. Men om man istället tittar på provinsen Málaga, då ser det helt annorlunda ut. Málagaprovinsen med Costa del Sol är den provins i Spanien som har överlägset mest utländska besökare i Andalusien. Men som stad överglänses den av dess grannar Sevilla och Granada.

Spanska turister.

Spanska turister har inte rest så mycket i sommar som de brukar utan har till stor del valt att semestra på hemmaplan. Inrikesresenärernas toppdestinationer är: Madrid, Santiago de Compostela, Granada, Sevilla och Bilbao. Santiago de Compostela i Galicien står ut för sin religiösa betydelse. Medan Bilbao i Baskien lockade besökarna med gastronomiska läckerheter och det välkända Guggenheim-museet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.