a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Fem stormarknadskedjor har mer än hälften av dagligvaruhandeln

De fem största stormarknadskedjorna stod för mer än hälften av dagligvaruhandeln i Spanien under 2023, noga räknat 51 procent.

Mercadona stormarknad
Mercadona är marknadsledare. Foto: Jonny Erixon.

De största kedjorna i Spanien Mercadona, Carrefour, Lidl, Eroski Group och DIA har nu en marknadsandel på 51 %. På ett år har dagligvarumarknaden i Spanien ökat med 7,6 % i värde, medan tillväxten i volym har börjat visa tecken på stabilitet, enligt data från Worldpanel.

Den moderna handeln i Spanien presterar starkare än de traditionella kanalerna, och praktiskt taget alla de stora stormarknadskedjorna vinner marknadsandelar. 2023 var ett år som präglades av stigande priser och då försökte konsumenterna att bättre hålla kontroll på sina utgifter. De flyttade då uppenbarligen från traditionella butiker till stormarknader. Under tiden ökar faktorer som kampanjer och återförsäljarnas egna varumärken i betydelse när det gäller att välja var man ska handla.

Mercadona är den obestridda ledaren.

Mercadona är fortfarande den obestridda ledaren och avslutar året som den kedja med den högsta tillväxten i andel av försäljningen (+0,6 %) för att nå 26,2 %. De noterade tillväxt från april och framåt, vilket sammanföll med tillkännagivandet av en prissänkningskampanj på 500 produkter. Detta är en positiv trend som Mercadona har kunnat behålla fram till idag.

Carrefour kommer in som nummer två, men långt efter Mercadona.

Carrefour behåller sin andra plats med en mer måttlig tillväxt i andel på +0,2 %. Dess ansträngningar att hålla priserna nere, genom att erbjuda kampanjer och ett attraktivt lojalitetsprogram, uppskattas av kunderna. Men med en andel på 9,9 % är utmaningen för Carrefour nu att fortsätta utöka sina marknadsandelar.

Lidl och Aldi.

Samtidigt förblir de tyska lågpriskedjorna fokuserade på den spanska marknaden. Både Aldi och Lidl är bland de återförsäljare med flest nya butiksöppningar och de som satsar mest på media. Lidl, med en värdeandel på 6,4 %, ligger på tredje plats och uppnådde den näst högsta tillväxten 2023. Denna tillväxt går dock längre än att öppna nya butiker, något att ta hänsyn till då kedjan redan har aviserat en pågående expansion under 2024.

Eroski belägger fjärdeplatsen.

När det gäller Eroski befäster koncernen sin position som nummer fyra. Mycket tack vare tillväxt inom sitt inflytandeområde och dess förmåga att stå emot trycket från topp 3-operatörerna och de starkt presterande regionala kedjorna. Regionala återförsäljare uppnådde en marknadsandel på 17% (+0,3%) 2023 och presenterar sig som ett alternativ till återförsäljare med begränsat sortiment med differentierade erbjudanden.

DIA är den enda stormarknadskedjan som har backat.

DIA är den enda av topp 5-kedjorna som noterade en minskning i andel (-0,5%) 2023. En nedgång som är nära kopplad till försäljningen av stormarknader till Alcampo.

Vad förväntas av 2024?

Enligt branschens företrädare förväntas inga större förändringar i FMCG-volymen under 2024, samtidigt som inflationen är under kontroll. En återgång till stabilitet förväntas när Spanien gradvis tar sig ur en krisperiod. En ny cykel startar nu, märkt av den pågående koncentrationen av FMCG (snabbrörliga konsumentvaror) till organiserad detaljhandel. De kedjor som lyckas dra nytta av utvecklingen från traditionell detaljhandel kommer att vara de som växer mest. Varvid färska livsmedel, vars andel på 32,5 % ägs av specialiserade aktörer, kommer att ha en avgörande roll.

Inom den nuvarande kontexten av avtagande inflation, siktar Spaniens detaljhandelskedjor på att positionera sig som prisvärda alternativ. De ökar sin kommunikation och sitt fokus på pris, vilket sätter mer press på marginalerna. Egna varumärken har varit en av de viktigaste krafterna som återförsäljare har använt för att konkurrera prismässigt. Men under andra halvåret 2023 noterade deras tillväxt en avmattning.

I det sannolika scenariot att stabiliteten ökar kommer spanska hushåll att anpassa sitt köpbeteende och återigen försöka göra hela sin matinköp inom en enda kedja. Kedjorna kommer att tävla om att locka konsumenter med kampanjer och erbjudanden. Faktum är att för att dra fördel av reklamkampanjer så handlar fler och fler konsumenter specifika kategorier i en annan kedja än den de vanligtvis handlar i. Andra är villiga att byta till ett annat varumärke om de kan göra en bra affär (+4,3% jämfört med 2022).

Näthandeln.

Onlinehandeln har återgått till pre-pandemisk tillväxt, efter en topp under covid. Under 2023 såg e-handelssektorn sin andel öka med 43 % i dagligvaruhandeln. Den här trenden är här för att stanna, men för närvarande är det mer sannolikt att onlineshopping kompletterar och samexisterar med fysisk shopping än att den ersätter den.

Mer om stormarknader:

Spaniens bästa och sämsta stormarknader.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Kollektivtrafik, buss

Spanien förlänger rabatterna på kollektivtrafiken

Det stöd för kollektivtrafiken som egentligen skulle upphöra vid årsskiftet förlängs fram till juni 2025, i vissa fall ännu längre.